Kaj so piškoti?

Piškoti so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so potrebni?

Piškoti so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja brez njih ne bi bile mogoče. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškote?

Piškote uporablja večina spletnih strani. So priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika.

Razlogov za uporabo piškotov je več, prvi je zagotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani). Pomagajo tudi pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine) ter pri zbiranju statistik o navadah spletnega uporabnika, saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani ter ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom.

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, ki jih delimo v tri skupine:

  1. Funkcionalni

Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.

  1. Statistika

Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.

  1. Trženje

Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.

Katere piškote uporabljamo na spletni strani?

Ime piškota Skupina Namen Trajanje Upravljavec
_ga Statistika Google Analytics piškotek. Registrira edinstven ID, ki se uporablja za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto. 2 leti Google
_ga_# Statistika Google Tag manager piškotek. Se uporablja za zbiranje podatkov o številu kolikokrat je uporabnik obiskal spletno mesto in datume za prvi in najnovejši obisk. 2 leti Google
_gat Statistika Google Analytics piškotek. Uporablja se za regulacijo hitrosti zahteve. 1 dan Google
_gid Statistika Google Analytics piškotek. Uporablja se za anonimno razlikovanje uporabnikov s pomočjo naključno dodeljenih ID številk. Do konca seje Google
ads/ga-audiences Trženje Google Ads piškotek. Uporablja se za zaznavanje, ali namerava uporabnik zapustiti stran prek kazalskih gibov. To omogoča spletnem mestu, da sproži določena pojavna okna, da uporabnika ohrani na spletnem mestu ali jih pretvori v stranko. Do konca seje Google

Začasen izklop spletnih piškotov

Najhitrejši in najenostavnejši način za preprečitev shranjevanja spletnih piškotov pri vseh spletnih brskalnikih je uporaba tako imenovanega »zasebnega okna«. Zasebno brskanje nam namreč omogoča, da obiskujemo splet, ne da da bi spletni brskalnik pri tem shranjeval kakršnekoli informacije o straneh, ki smo jih obiskali.

Kako lahko upravljam piškote?

Če se ne strinjate z uporabo piškotov na našem spletnem mestu, lahko to opcijo izberete znotraj obvestila o piškotih. Vedno imate možnost, da piškote sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškote. Namestitev piškotov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškote, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah tako, da računalnik piškote zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškot shrani. Spletni brskalniki za onemogočanje piškotov uporabljajo različne načine, ki jih običajno najdete v meniju Orodja ali Možnosti. Preberete lahko tudi Pomoč v brskalniku. Več o možnostih upravljanja piškotov v posameznih brskalnikih lahko preberete tukaj.

Kako dolgo hranimo informacije?

To je odvisno od vrste piškotov. Piškoti seje potečejo, ko zaprete spletni brskalnik. Trajni piškoti lahko potečejo šele po nekaj mesecih ali celo nekaj letih. Piškote lahko sami izbrišete v spletnem brskalniku.

Onemogočenje piškotkov

Razen funkcionalnih piškotkov lahko sami odločate, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Oglaševalske funkcije v storitvi Google Analytics, lahko onemogočite med drugim tudi z orodjem »Nastavitve oglasov«, orodjem »Nastavitve oglasov« za mobilne aplikacije ali katerim koli drugim načinom, ki je na voljo (na primer z možnostjo onemogočenja pobude Network Advertising Initiative). Lahko se popolnoma izključite iz Google Analytics programa z dodatkom, ki ga najdete na: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.